Το καθιερωμένο καλωσόρισμα…

Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία σε ένα ιστολόγιο είναι πάντα η έναρξή του. Καλείσαι να δώσεις στους αναγνώστες να καταλάβουν τι ακριβώς πραγματεύεσαι, γιατί έφτιαξες το ιστολόγιό σου, από ποια οπτική γωνία βλέπεις/παρουσιάζεις τα πράγματα κ.ο.κ.

Ο τίτλος του ιστολογίου από μόνος του μαρτυρά ότι είμαι γκρινιάρης, άρα και ανικανοποίητος. Και επίσης, ότι είμαι υπέρμαχος του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ ή ΕΛΛΑΚ – Free/Libre and Open Source Software ή FOSS ή FLOSS αγγλιστί). Απεχθάνομαι τις μονοπωλιακές τακτικές των διαφόρων μεγάλων εταιρειών που μέσω επιθετικών εξαγορών βρέθηκαν να κυριαρχούν σε διάφορους τομείς και να επιβάλουν έτσι de facto τη θέλησή τους και τους όρους τους στους χρήστες, υποχρεώνοντάς τους ακόμη και σε αλλαγή λειτουργικού. Και βέβαια θεωρώ κατάπτυστη την πολιτική που ασκούν με τις εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις των υπηρεσιών τους.

Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσουν οι χρήστες την ελευθερία τους και τη δυνατότητα πραγματικής διαλειτουργικότητας είναι το ΕΛ/ΛΑΚ – ο συγκερασμός δυο συγγενικών, αλλά διαφορετικών μεταξύ τους φιλοσοφιών ανάπτυξης λογισμικού, οι οποίες έχουν και το χαρακτήρα κοινωνικού κινήματος, με κάποιες πολιτικές προεκτάσεις. Όμως, ο ίδιος ο χώρος του ΕΛ/ΛΑΚ πρέπει να παρέχει και τα κατάλληλα εργαλεία (τις κατάλληλες εφαρμογές και την κατάλληλη αντιμετώπιση προς τον χρήστη) για να καταστεί εφικτή η χειραφέτηση των χρηστών. Δε μπορεί οι ηγήτορες του κινήματος του ΕΛ/ΛΑΚ να παριστάνουν τις ντίβες και να λένε «ο χρήστης θα πρέπει να συμφωνήσει με ό,τι κάνω εγώ γιατί του το προσφέρω τζάμπα, αλλιώς τη βόλτα του». Τα κινήματα αξίζουν μόνο όσο εξυπηρετούν την κοινωνία, δηλαδή στην περίπτωσή μας τους χρήστες. Και κάπου εδώ τελειώνει αυτό το άρθρο κι αρχίζει το ιστολόγιο…

Grumpy Open Source Guy

.

Shortlink: http://wp.me/p2mUDU-7

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s